Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

eco- friendly ???

Τον τελευταίο καιρό όλοι μας φαίνεται να έχουμε επιστρέψει σε έναν πιο eco- friendly τρόπο ζωής.
Προσπαθούμε να έρθουμε ποιο κοντά στη φύση, τρώμε πιο υγιεινά, οι εταιρίες λανσάρουν σειρές με eco- friendly υφάσματα και τα λοιπά, και τα λοιπά!
Όμως, όσο κι αν έχουμε επιστρέψει στην φύση επιμένουμε να βάζουμε στο μπάνιο μας ,στο  πρόσωπό μας , στο σώμα μας ,προϊόντα χωρίς να κοιτάμε πάντα τις ετικέτες και τα συστατικά τους.
Αλήθεια, γνωρίζετε όρους όπως parabens (τι είναι? τι προκαλεί ?και γιατί εδώ και πολλά χρόνια κάποιες εταιρείες τα έχουν βγάλει από τα προϊόντα τους , ενώ κάποιες άλλες  συνεχίζουν ακόμη να τα χρησιμοποιούν ,προβάλλοντας δικαιολογίες του τύπου είναι μεγάλο το κόστος της απόσυρσης  όλων των προϊόντων και θα τα αποσύρουμε σιγά –σιγά…
Ξέρετε πόσα χρόνια ακούω αυτά… πολλά …
Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε  λιγάκι περισσότερο  νομίζω  ,διότι όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους τόσο επαναπαύονται
Με αφορμή ότι ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού»  πολύπαραγοντική  νόσος ναι μεν ,αλλά τα κρούσματα εχουν αυξηθεί δραματικά  ακόμη και σε μικρότερες των 30 ετών ηλικίες.
Και αναρωτιέμαι μήπως θα πρέπει να προλαμβάνουμε και να υποψιαζόμαστε κάποια πράγματα και σε άλλο επίπεδο.
Αλλά και με αφορμή επίσης μια ερώτηση που έκανα σε beauty bloger αν τα προϊόντα της κατά τ' άλλα eco friendly - οικολογικά ευαισθητοποιημένης εταιρείας  που παρουσίαζε περιέχουν PARABENS  και άλλα  αμφιλεγόμενα   συστατικά  όπως  PROPYLEN GLYGOL, MINERAL OIL , SLS , PPG, SYNTHETIC DYE , SILICONE, PETROLATUM/ PARAFIN WAX, PEG κτλ-πήρα το έναυσμα να ανεβάσω το άρθρο που ακλουθεί και που στο internet  υπάρχουν χιλιάδες  τέτοια πλέον για όλα τα συστατικά που έχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.
ΟΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ - ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έρευνα του καρκίνου του μαστού, οι άνδρες με καρκίνο του μαστού, βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία 15 χρόνια.Μια μελέτη στο περιοδικό Τοξικολογίας το 2004, διαπίστωσε ότι "18 από τους 20 όγκους του μαστού περιείχαν τη σημαντική συγκέντρωση των parabens.» Αυτή η μελέτη δεν ολοκλήρωσε μια σύνδεση μεταξύ τους και του καρκίνου, εντούτοις αυξάνουν τον κίνδυνο.


Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απληροφόρητοι για το τι είναι τα paraben και τι περιέχουν τα προϊόντα τους στην πραγματικότητα. Αν διαπιστωθούν τα σημαντικά επίπεδα parabens σε όγκους του μαστού που έχουν βρεθεί, τότε λογικά αυτό θα μας οδηγήσει σε πολλά ερωτήματα όπως: Τι είναι τα paraben; Είναι επιβλαβής; Σε ποια προϊόντα βρέθηκαν; Υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα που δεν περιέχουν τα συστατικά αυτά; 


Τι είναι τα paraben; 

|Paraben είναι ένα συνθετικό συντηρητικό χημικό που  χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία 
προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών προϊόντων. Αποτρέπουν την αύξηση των βακτηριδίων και επίσης βοηθούν τα προϊόντα να διαρκέσουν περισσότερο στο ράφι.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνται σε πάνω από 13.200 προϊόντα στην αγορά σήμερα. Πριν να μεταβληθούν, στην πραγματικότητα σχηματίζονται από ένα οξύ (π-υδροξυ-βενζοϊκό οξύ) που βρίσκεται στα σμέουρα και τα βατόμουρα.





Τι είδους προϊόντα περιέχουν paraben; 
Βρίσκονται στα καλλυντικά προσώπου και σώματος, προϊόντα περιποίησης δέρματος, σαπούνια χεριών και σώματος, σαμπουάν, μαλακτικά, αντηλιακά, κολόνιες, αρώματα και αποσμητικά μασχάλης και γενικά αποσμητικά. Τα περισσότερα από τα δημοφιλή εμπορικά σήματα των προϊόντων που αναφέρονται παραπάνω γενικά περιέχουν paraben. Μπορείτε να δείτε parabens σε προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με την FDA, methylparaben, propylparaben και  butylparaben, συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Isobutylparaben, isopropylparaben και benzylparaben, είναι άλλοι τύποι parabens. 

Είναι επιβλαβής;

Η ετυμηγορία δεν είναι ακόμα σαφής. Καμία μελέτη δεν έχει σχέση με βεβαιότητα των parabens με τον καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα parabens έχουν οιστρογονική επίδραση στον οργανισμό, η σύνδεση με τους υποδοχείς που συνήθως προορίζονται για τα οιστρογόνα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν βλαβερές συνέπειες στο ενδοκρινικό σύστημα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.


Από γενική άποψη υγείας, πολλοί άνθρωποι είναι άρρωστοι σήμερα επειδή τα σώματά τους είναι υπερφορτωμένα  με έκθεση σε τοξικές ουσίες. Το σώμα μας βομβαρδίζεται με τοξικές χημικές ουσίες κάθε μέρα, και τα parabens είναι απλώς ένα άλλο χημικό συντηρητικό που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αν το βάζουμε αυτό στο σώμα μας κάθε μέρα, τότε μπορεί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα επίπεδα μετά από τριάντα ή σαράντα χρόνια. Ένας καλός κανόνας είναι να αποφεύγονται τα  περισσότερα, η τα πάντα που δεν είναι φυσικά.

Συνιστώνται βιολογικά προϊόντα από εταιρείες που μπορείτε να εμπιστευτείτε

Όταν αρχίζουμε να αλλάζουμε χημικά τη φύση ή τη μετακίνηση μακριά από τη φύση, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Τα Parabens μπορεί να είναι ένας πολύ μικρός παράγοντας σε μια μεγαλύτερη ομάδα από άλλους παράγοντες που όλοι βοηθούν να συμβάλλουν σε ζητήματα υγείας.  


Αποφεύγοντας τα συντηρητικα, είτε σε καλλυντικά, είτε σε άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και διατροφής είναι μια καλή επιλογή τρόπου ζωής. Πολλά οργανικά προϊόντα υγείας υπάρχουν και δεν περιέχουν paraben ή άλλες χημικές ουσίες. Τελικά, η υγεία σας είναι στα χέρια σας για  να φτιάξετε τις δικές σας συνειδητές επιλογές. 


1 σχόλιο:

  1. Σε (άλλες ) χώρες θεωρείτε αυτονόητο πλέον ότι δεν υπάρχουν αυτά τα συστατικά στα καλλυντικά !!!
    Εγώ έχω σταματήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να χρησιμοποιώ τέτοια προϊόντα ...
    Δεν διατίθεμαι να πληρώνω για να γίνω το πειραματόζωο τους , ούτε για να ξεστοστοκάρουν τα γεμάτα χημικά προϊόντα τους θεωρώντας μας τριτοκοσμικούς …
    Εσείς συνεχίζεται ακόμη ???
    ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ όσοι επιθυμούν την αναδημοσίευση αναρτήσεων από τo blog να αναγράφουν το όνομα του blog με το σωστό link.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...